Condensvorming

Soms heb je bijzonder warme en vochtige dagen in Nederland. Verkoeling is dan zeer gewenst. Toch kunnen wij in uitzonderlijke gevallen, je woning niet maximaal verkoelen. We leggen je graag uit hoe dat zit.

Verkoeling bij hoge luchtvochtigheid

Bij (zeer) hoge luchtvochtigheid kan er makkelijk condens ontstaan. Er vormen zich dan kleine waterdruppels op een oppervlak. Zo zie je op een warme vochtige dag condens ontstaan op de buitenkant van een glas koude drank. Ditzelfde kan met de vloer in je woning gebeuren als de vloer kouder is dan het zogenoemde dauwpunt (het punt waarop water in de lucht zich tot druppels vormt). Als condens op de grond gevormd wordt, kan schade aan je vloer ontstaan en kunnen zich onveilige situaties voordoen door gladheid. Dit willen wij uiteraard voorkomen. Daarom kiest Eteck er soms bewust voor om de temperatuur van het koelwater door de leidingen minimaal te verhogen. Zo heeft een toch een verkoelde vloer en wordt condensvorming voorkomen. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

  • Indien er condens optreedt, schakel dan de koeling tijdelijk uit
  • Laat je tijdens de aanschaf van een nieuwe vloer informeren of deze geschikt is voor vloerverkoeling en -verwarming
  • Zet in de zomer de thermostaat niet lager dan 20.C. Lagere temperaturen vergroten de kans op condens
  • Als je gewend bent je vloer te dweilen, kan het voorkomen dat de vloer langer dan normaal vochtig blijft als de koeling is ingeschakeld. Houd hier rekening mee en pas op voor uitglijden
  • Heb je een andere vraag? Check de veelgestelde vragen op onze koelpagina