Centrumeiland Amsterdam

Duurzaam wonen op Centrumeiland Amsterdam

Samen voor nul!

Heb je een kavel op Centrumeiland gekocht? Gefeliciteerd! Amsterdam heeft Eteck gekozen als milieuvriendelijke warmteleverancier voor Centrumeiland. Samen met jou gaat Eteck voor nul. Nul gebruik van fossiele brandstoffen. We gebruiken de kracht van de natuur om jouw woning duurzaam te verwarmen. Ga je ook voor nul? Meld je dan aan om je huis op Centrumeiland comfortabel warm en aangenaam koel te houden met Eteck.

Bij de bouw van je huis op Centrumeiland zijn er een aantal documenten van groot belang. Wanneer je je aanmeldt krijg je toegang tot alle documenten. Om het overzichtelijk voor je houden, hebben we deze per fase opgedeeld (ontwerpfase, realisatiefase, opleveringsfase en exploitatiefase).

Heb je vragen over fasering van de bouw, omgevingsvergunning, BENG-berekeningen, nuts-aansluitingen, bouwkundige eisen, parkeer- en verkeersbeleid, woonrijp maken en veiligheid? Dan verwijzen we je graag door naar de Gemeente Amsterdam.

Meld je aan Group 13

Ik wil duurzame warmte

Vul het formulier in en ontvang geheel vrijblijvend een aanmeldingsset. Dit informatiepakket bevat, samen met je kavelpaspoort, belangrijke informatie voor het ontwerp van jouw woning. Om een warmtepomp met de juiste capaciteit voor jouw woning te selecteren hebben wij een zogenoemde ‘warmteverliesberekeningen’ of een ‘EPC-berekening’ nodig. Deze maakt de architect, installateur of het bouwbedrijf.

Meld je aan Group 13

Wat is warmte-koudeopslag?

In de zomer is er relatief veel warmte die we in de winter goed kunnen gebruiken. En andersom. Door warmte en koude op te slaan, bieden we het hele jaar door comfort. Voor deze opslag maken we gebruik van zandlagen diep in de bodem onder Centrumeiland: één opslaggebied voor koude en één voor warmte. Om ze te bereiken boren we grondwaterbronnen. Dit systeem heet warmte-koudeopslag (WKO). Afhankelijk van het seizoen pompen we uit het warme of het koude gebied grondwater met de juiste temperatuur omhoog.

Meer over WKO-installaties Group 13

Van de bron naar uw woning

Onder Centrumeiland komt een ingenieus bron- en distributiesysteem. Het hart van deze centrale installatie is een technische ruimte met pompen, warmtewisselaars en meet- en regeltechniek. Hier pompen we het grondwater uit de koude of warme bron naartoe. De warmtewisselaars brengen warmte of koude uit het grondwater naar het water van het distributienet. Dit voorverwarmde of gekoelde water heet bronenergie. Deze bronenergie pompen we naar jouw woning, waar de warmtepomp er warmte en warm tapwater van maakt. Met bronenergie kan je jouw woning heerlijk verkoelen.

Het beeld wat staat voor MVO bij Eteck. Een man die een kind in een kruiwagen in de tuin duwt.

Tarieven

Hiernaast zie je de tarieven voor Centrumeiland Amsterdam. De kosten voor warmte worden bepaald door variabele en vaste kosten. De vaste kosten staan los van je verbruik. Hiervoor betaal je maandelijks hetzelfde bedrag. De variabele kosten betaal je per gigajoule (GJ) of m3, die met een voorschotbedrag per maand bij je in rekening worden gebracht. Welke kosten voor jouw van toepassing zijn, is afhankelijk van wat je afneemt en wat er contractueel is vastgelegd.

*Genoemde bedragen zijn onder voorbehoud en gebaseerd op de plannen van de overheid, dit betekent dat dit na publicatie nog kan wijzigen. Via deze pagina voorzien wij je van de meest recente informatie rondom het prijsplafond.

Meld je aan Group 13

Veelgestelde vragen

  • Technische aspecten

    • Ja. Aangezien de elektriciteit van de warmtepomp voor rekening van Eteck komt, vragen we hiervoor een seperate meter. Deze is gelijk aan je eigen meter in de woning en is inpasbaar in een standaard meterkast. Voor deze aparte meter dient een tweede meetpunt (ook wel allocatiepunt genoemd) door jou aangevraagd te worden via www.mijnaansluiting.nl.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Je nieuwe woning wordt verwarmd via vloerverwarming. Deze comfortabele manier van verwarmen werkt anders dan bijvoorbeeld het verwarmen van de ruimte via radiatoren. Omdat wij het erg belangrijk vinden dat je kan genieten van een optimaal wooncomfort, geven wij je een aantal tips voor een behaaglijk binnenklimaat:

      1. Het opwarmen van een vloer gaat trager dan regulier verwarmen. Het duurt enige uren voordat de betonnen vloer en je vloerafwerking zijn opgewarmd. Houdt hier rekening mee. Daarna heb je het voordeel van een prettige constante temperatuur in huis;
      2. Niets is zo veranderlijk als het weer. Als het weer om ons heen snel verandert (dagen waarop het de ene dag erg koud is en de andere dag de zon je woning flink verwarmd) is het systeem niet in staat om continu te schakelen. Het continu schakelen zou de duurzaamheid van het systeem te niet doen. Hierdoor kan het voorkomen dat het de ene dag warmer en de andere dag wat kouder aanvoelt in je woning;
      3. Om je huis optimaal duurzaam te verwarmen adviseren wij om de thermostaat niet lager of hoger te zetten voor een periode van minder dan 24 uur. Zorg voor een constante temperatuur en sluit ’s avonds de gordijnen om warmte binnen te houden;
      4. Droge lucht warmt sneller op. Ventileer je woning kort en krachtig om warmteverlies te beperken en laat ramen/deuren gedurende de dag niet onnodig open staan.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Het is mogelijk om in je woonkamer gebruik te maken van bijverwarming, zoals een houtkachel of open haard. Houdt er wel rekening mee dat het extra opwarmen van de hoofdruimte (woonkamer) effect heeft op het comfort in andere vertrekken in huis. De temperatuursensor reageert op de warmte in de woonkamer. Zodra de sensor merkt dat de gewenste temperatuur in die ruimte bereikt is, stopt het systeem met verwarmen van de vloer in de woonkamer én in alle overige vertrekken.

      Wanneer de houtkachel of open haard uit gaat, zal de warmtepomp de vloer eerst weer langzaam moeten opwarmen alvorens het warm wordt in de woning. Dit kost extra energie en er zullen mogelijk momenten zijn dat de temperatuur onaangenaam is in de woning. Het verwarmen van de woning met vloerverwarming is per definitie een langzaam systeem waarbij temperatuurveranderingen beperkt moeten worden. Juist in die stabiliteit zit de kracht van duurzaamheid van het systeem.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Zie ook de aansluitvoorwaarden. In de aansluitvoorwaarden staat precies welke eisen er gesteld worden aan de warmtepompopstellingsruimte. Het volgende dient aanwezig te zijn:

      • 2 stuks mantelbuizen ø110mm t.b.v. de aansluitleidingen (aanvoer en retour) van de warmtepomp (zie bijlagen A-03 en A-04);
      • Een koudwateraansluiting voor aansluiting op de warmtepompinstallatie;
      • De warmwaterleiding van de woning voor aansluiting op de warmtepomp;
      • Een mantelbuis ø19mm met bedrading 4x0,8mm2 van de warmtepompopstellingsruimte naar het hoofdvertrek van de woning t.b.v. het installeren van een kamersensor / thermostaat;
      • Een mantelbuis ø19mm met bedrading 2x0,8mm2 van de warmtepompruimte naar de noord / oost gevel van de woning t.b.v. het aanbrengen van een buitentemperatuurvoeler (niet benodigd bij Itho Daalderop warmtepompen);
      • Een rioolaansluiting t.b.v. het overstortventiel van het boilervat;
      • Een mantelbuis ø25mm met trekkoord tussen meterkast en warmtepompruimte t.b.v. de stroomaansluiting / voeding voor de warmtepomp (tweede allocatiepunt, Eteck wordt aangesloten op een eigen elektrameter in de meterkast die de bewoner dient aan te vragen bij www.mijnaansluiting.nl);
      • Indien geen na-regeling in de vloerverwarmingsverdeler is opgenomen dan een stuurkabel opnemen om de badkamerklep dicht te zetten bij koelbedrijf.
      • LET OP!! Als de woning meer dan 9,5kW verwarmingsvermogen vraagt vanuit de transmissieberekening dan dien je meer ruimte te reserveren in de woning, namelijk 1200x2000x2500mm (DxBxH). Aan de voorzijde over de gehele breedte dient voldoende ruimte gereserveerd te zijn t.b.v. onderhoud, service en toekomstige vervangingen.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De WTW wordt normaal gesproken op de bovenste woonlaag (van een meerlaagse woning) geplaatst en de warmtepomp bij dergelijke woningen op de begane grond. Voor appartementen geldt dat natuurlijk niet. Ja, je kan de WTW wel naast de warmtepomp plaatsen maar dan ga je bij een meerlaagse woning dus met luchtkanalen van de bovenste etage naar beneden om vervolgens de uitblaaslucht naar buiten af te voeren. Verder is de technische ruimte waar de warmtepomp zich bevindt te klein en moet je rekening houden met een grotere opstellingsruimte. Bij meerlaagse bouw hangt de WTW gewoonlijk op zolder/boven en staat de warmtepomp beneden.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Een vrijstaande zonneboiler ten behoeve van warmtapwater is altijd mogelijk. Echter zal deze zonneboiler niet aangesloten kunnen worden op de warmtepompinstallatie van Eteck.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De warmtepomp wordt standaard uitgerust met een 200 liter boilervat. Boven een gevraagd vermogen van 9,5kW zal je standaard 276 liter aan boilercapaciteit krijgen, hiervoor dien je wel 6/8 meer ruimte te reserveren. Deze selectie volgt uit de transmissieberekening. Indien je dat wenst kan je een grotere boiler aanvragen, hiervoor wordt een meerprijs gerekend. Je kan dit terugvinden in het introductie document onder de paragraaf “Opties en meerprijzen”.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Het komt weinig voor dat het nodig is om een extra boilervat te installeren. Alleen wanneer er een zeer grote behoefte is aan warmtapwater in een zeer korte tijd is dit noodzakelijk. Vraag advies bij je installateur.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De standaard meterkast (77cm breed) is voldoende, Liander plaatst de meter van Eteck direct naast de meter van de hoofdaansluiting. Wel dien je zelf een tweede meetpunt (ook wel allocatiepunt genoemd) aan te vragen via www.mijnaansluiting.nl. Zie bijlage A-14 voor de maatvoering.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • In principe niet. Liander is op de hoogte van de plaatsing van de warmtepomp en heeft haar netwerk daar reeds op uitgelegd.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
  • Regelementen

    • Ja, de exploitatie staat op adres/kavelnummer en is daarmee gebonden aan de woning. Elke opvolgende woningeigenaar heeft dus dezelfde rechten en plichten als de eerste eigenaar. Informatie hierover is te vinden in de “A-01 Aansluit- en plaatsingsvoorwaarden warmtepomp Centrumeiland 2018- SAP...”.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Nee, dat kan niet. Eteck verzorgt de aansluiting incl. warmtepomp gedurende 30 jaar.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Nee, dat kan niet. Eteck verzorgt de aansluiting incl. warmtepomp gedurende 30 jaar.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De aansluitvoorwaarden zijn te vinden in de bijlage “A-01 Aansluit- en plaatsingsvoorwaarden warmtepomp Centrumeiland 2018-SAP...”.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Nee, dat is niet mogelijk. Eteck verzorgt de aansluiting incl. warmtepomp gedurende 30 jaar.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
  • Tarieven

    • De eenmalige bijdrage aansluitkosten zijn per geplaatste warmtepompinstallatie in een zelfstandige woning.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • Warmte wordt afgerekend per warmte eenheid ‘Gigajoule’ [GJ]. De GJ wordt door een warmtemeter gemeten. Het warm tapwater wordt afgerekend per m3 [=1000 liter]. In de warmtapwaterleiding zit daarvoor een watermeter. De prijs per m3 warmtapwater wordt berekend door de hoeveelheid Gigajoule die benodigd is om 1m3 warmtapwater naar 60 graden Celcius te verwarmen. Dit is inclusief het op temperatuur houden en verwarmen tot boven de legionellagrens.

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!
    • De tariefstelling voor zowel stadswarmte als WKO is volgens het Niet-meer-dan-anders-principe (NMDA-beginsel). Het beginsel op grond waarvan in een gemiddelde situatie de totale lasten van warmte-/koude levering voor de verbruiker niet meer zullen zijn dan in de vergelijkbare situatie met een conventionele warmte-/koude voorziening. Onder conventionele warmte-/koude voorziening wordt het opwekken van warmte met een gasgestookte ketel en het opwekken van koude met een elektrisch koelmachine verstaan (splitunit). In de lastenvergelijking worden eenmalige kosten, vaste jaarlijkse kosten en de variabele verbruikskosten in beschouwing genomen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt elk jaar vóór 1 januari de maximumtarieven voor de levering van warmte vast. De ACM is er om de consument te beschermen tegen de energieleverancier. De energieleverancier dient zich te houden aan de regelgeving van de ACM (antwoord i.s.m. gemeente Amsterdam).

      Heeft dit antwoord geholpen?

      Bedankt voor je feedback!