Foto van Rard Rijcken en Jan-Maarten Elias bij de start van de joint venture Corporatiewarmte. Foto van Rard Rijcken en Jan-Maarten Elias bij de start van de joint venture Corporatiewarmte.
27 Oktober 2020

Woningcorporaties versneld naar aardgasvrij met Corporatiewarmte

Energy Bridge en Eteck gaan in de nieuwe joint venture Corporatiewarmte woningcorporaties ondersteunen met het verduurzamen van hun bestaande vastgoed. Corporatiewarmte biedt haalbare oplossingen om de sociale woningvoorraad duurzaam te verwarmen terwijl de woonlasten voor huurders betaalbaar blijven. Onder de naam Corporatiewarmte werken Energy Bridge en Eteck aan gestandaardiseerde werkwijzen voor de verduurzaming van woningen, met bewezen technologie.

Corporatiewarmte biedt tot 50% CO₂-reductie binnen een jaar

Nederland telt meer dan 300 woningcorporaties. Met de 2,4 miljoen huurwoningen die zij bezitten, spelen corporaties een belangrijke rol bij de verduurzaming van Nederland. Zij worstelen echter met de vraag hoe de warmtetransitie in de praktijk kan worden vormgegeven. Waar in de beginfase vooral naar technische oplossingen werd gezocht, zijn nu ook de organisatorische en financiële uitdagingen belangrijke onderdelen van het vraagstuk. Veel woningcorporaties zijn daarom op zoek naar partijen die samen met hen deze grote verduurzamingsopgave aanpakken en waarmaken. Corporatiewarmte biedt hen die mogelijkheid.

Rard Rijcken, directeur Eteck: “Met Corporatiewarmte willen Energy Bridge en Eteck de woningcorporaties helpen om deze complexe vraagstukken op te lossen. Onze organisaties vullen elkaar perfect aan door de focus van Energy Bridge op bestaande complexen en de focus van Eteck op exploitatie van duurzame warmte en koude. Doordat we ons volledig richten op dit belangrijke segment, kunnen we beter inspelen op de wensen van woningcorporaties en hen helpen de warmtetransitie waar te maken.” Er wordt gestart met complexen met blokverwarmingen waar al binnen een jaar tot 50% CO2-uitstoot bespaard kan worden.

''Doordat we ons met Corporatiewarmte volledig richten op dit belangrijke segment, kunnen we beter inspelen op de wensen van woningcorporaties en hen helpen de warmtetransitie waar te maken.”
Rard Rijcken, directeur Eteck

Schaalbaar en repeteerbaar

Met de samenwerking willen Energy Bridge en Eteck naar standaardisatie en vaste processen. Zo ontstaan financiële voordelen die terugvloeien naar de woningcorporaties en haar huurders. Daarmee kan CO₂-reductie sneller en effectiever plaatsvinden, terwijl het wooncomfort van de huurders gelijk blijft of zelfs beter wordt.

Wooncomplexen met blokverwarming

In eerste instantie richt Corporatiewarmte zich op de meer dan 350.000 gestapelde woningen met een blokverwarming. Hier is vandaag al veel besparing op aardgas en CO2 te behalen. Corporatiewarmte neemt tijdelijk de blokverwarming over, voert de verduurzamingsmaatregelen door en verzorgt vervolgens de warmtelevering. Jan-Maarten Elias, managing partner van Energy Bridge: “Afhankelijk van het complex is binnen één jaar tot wel 80% aardgas en 50% CO2-reductie te halen. Doordat de reductie van de aardgaskosten wordt gebruikt om de investering te dekken, bespaart dit de woningcorporatie aanzienlijke kosten. Daarmee kan de woningcorporatie extra investeren in isolatie of andere verduurzamingsmaatregelen.” De huurders behouden één aanspreekpunt voor al hun vragen terwijl hun energierekening daalt ten opzichte van de niet-duurzame situatie. Corporatiewarmte helpt de woningcorporatie daarna in stappen verder om het gebouw naar 100% aardgasvrij te brengen door bijvoorbeeld extra te isoleren. De duurzame installatie komt na voltooiing van het traject weer in handen van de woningcorporatie.

''Afhankelijk van het complex is binnen één jaar tot wel 80% aardgas en 50% CO₂-reductie te halen. Doordat de reductie van de aardgaskosten wordt gebruikt om de investering te dekken, bespaart dit de woningcorporatie aanzienlijke kosten.''
Jan-Maarten Elias, managing partner van Energy Bridge

De huurders behouden één aanspreekpunt voor al hun vragen terwijl hun energierekening daalt ten opzichte van de niet-duurzame situatie. Corporatiewarmte helpt de woningcorporatie daarna in stappen verder om het gebouw naar 100% aardgasvrij te brengen door bijvoorbeeld extra te isoleren. De duurzame installatie komt na voltooiing van het traject weer in handen van de woningcorporatie.

Samenwerkingen en innovaties

Corporatiewarmte werkt samen met derden om de komende jaren met nieuwe oplossingen te komen voor de verduurzaming van sociaal vastgoed. Zo is zij partner van het onderzoeksteam SUM van de TU Delft waar een duurzame en circulaire oplossing wordt gezocht voor het verduurzamen van de meer dan 800.000 portieketagewoningen in Nederland die na de oorlog zijn gebouwd. “Onze visie is dat samenwerking in innovatie de sleutel is tot de verduurzaming van bestaande sociaal vastgoed. Zo kunnen wij slimme, duurzame oplossingen ontwikkelen voor lagere woonlasten voor de huurders”, zo besluit Jan-Maarten Elias.