11 september 2024

Realisatie WKO-oplossing ZAAM Zaandam van start

Duurzaam wonen staat centraal in dit nieuwe project aan de Mauritsstraat in Zaandam, waar Eteck verantwoordelijk is voor de duurzame warmte- en koudevoorziening, evenals de levering van warm tapwater.

Samenwerking voor duurzame toekomst

In samenwerking met Bot Bouw en Borghese Real Estate neemt Eteck de realisatie en exploitatie van de warmte- en koudevoorziening voor het nieuwbouwproject in Zaandam op zich. Bij dit project ligt de nadruk op duurzaamheid en energie-efficiëntie, waarbij een gesloten bronnensysteem wordt gebruikt. Installateur Terberg Totaal is geselecteerd om de installatie van het totale systeem te verzorgen. Dit systeem maakt optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en draagt bij aan een energiezuinige toekomst.

Eén van onze belangrijkste missies is om steeds duurzamere en energiezuinigere woonomgevingen te creëren. ZAAM is een uitstekend voorbeeld van hoe we dit gezamenlijk met Eteck en Bot Bouw realiseren
Maikel Withaar, Borghese Real Estate Group 13

Een duurzaam woonproject in Zaandam

Er wordt momenteel hard gewerkt aan de realisatie van 135 appartementen, samen met vijf grondgebonden stadsvilla's langs de vaart, in het pittoreske Zaandam. De bouwstijl, gekenmerkt door robuuste baksteenarchitectuur en houten elementen, is geïnspireerd op de oude houtzagerijen die ooit de omgeving domineerden. De bouw is na de zomer van 2024 van start gegaan en de oplevering wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2026.

Duurzame warmte en koude met een WKO-systeem

Voor het project ZAAM is gekozen voor een all-electric collectief WKO-systeem (warmte-koudeopslag), dat zorgt voor een duurzame levering van zowel warmte (evenals warmtapwater) als koude. Door het gebruik van een gesloten bronsysteem, ideaal gezien de beperkte grondoppervlakte, wordt voldaan aan de energiebehoeften van de 135 appartementen woningen. Dit systeem is modulair en kan in de toekomst worden uitgebreid om aan eventuele extra behoeften te voldoen.

Combinatie van natuurlijke krachten

Het project wordt uitgerust met innovatieve CO₂-warmtepompen, die warmte uit de buitenlucht benutten. Deze pompen kunnen het benodigde tapwater verwarmen tot wel 90 graden Celsius, zelfs bij buitentemperaturen van -25 graden Celsius. De pompen zijn een flinke investering maar met een jaarlijks rendement tot ongeveer 400% bieden deze pompen een zeer efficiënte oplossing. De combinatie van verschillende slimme en duurzame systemen is een aanpak die Eteck in de toekomst vaker zal overwegen toe te passen.