24 juli 2024

Nieuwe aandeelhouder duurzame warmteleverancier Eteck toont overtuiging in succes Nederlandse warmtemarkt

Eteck, marktleider in het leveren van lokale duurzame warmte en koeling in Nederland, heeft een nieuwe aandeelhouder. De huidige aandeelhouders hebben een overeenkomst getekend met Partners Group, een van de grootste wereldwijde private investeerders, dat namens haar klanten de aandelen in Eteck overneemt.

"Dit is geweldig nieuws voor Eteck en daarmee voor de warmtetransitie in Nederland," aldus Michiel van den Berg, chief executive officer (CEO) van Eteck. Eteck is marktleider in kleine collectieve warmtesystemen en het snelst groeiende warmtebedrijf. Eteck levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de warmtetransitie en het overheidsbeleid en heeft als zodanig een toonaangevende rol in de Nederlandse warmtemarkt. "Met deze nieuwe aandeelhouder kunnen we verder groeien en wordt onze impact op de warmtetransitie nog groter."

"Met Partners Group aan boord versterken we de koers die we de afgelopen jaren hebben ingezet."
Michiel van den Berg, chief executive officer (CEO), Eteck

Eteck streeft naar de meest duurzame, betrouwbare en betaalbare levering van warmte en koeling aan haar klanten. Van den Berg: "De klant is onze topprioriteit. Met Partners Group aan boord versterken we de koers die we de afgelopen jaren hebben ingezet met aanhoudende investeringen in onze kwaliteit."

Van den Berg: "We bedanken Infracapital voor de steun in de afgelopen zeven jaar en we kijken uit naar de samenwerking met Partners Group om ervoor te zorgen dat onze impact op de warmtetransitie nog groter wordt. Onze nieuwe partner onderschrijft de visie van Eteck voor de toekomst."

"We werden aangetrokken door de sterke concurrentiepositie van Eteck en de groeivooruitzichten."
David Daum, Partner, Hoofd Infrastructuur Europa, Partners Group

David Daum, Partner, Hoofd Infrastructuur Europa, Partners Group: "We werden aangetrokken door de sterke concurrentiepositie van Eteck en de groeivooruitzichten. De markt voor duurzame verwarmings- en koelingsoplossingen bevindt zich op een keerpunt, met een vraag die wordt gestimuleerd door ambitieuze doelstellingen voor het CO2-vrij maken van de Europese economie. We kijken ernaar uit om samen met het ervaren managementteam van Eteck het volledige potentieel van de onderneming te ontsluiten."

Voor de transactie is goedkeuring van mededingingsautoriteit ACM nodig; afronding wordt verwacht in september.

Over Eteck

Eteck streeft naar maximale impact op de verduurzaming van de Nederlandse warmte- en koudevraag. Het comfort van de eindgebruiker staat daarbij voorop; Eteck wil duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte leveren aan haar klanten.

Met meer dan 350 projecten in de woningbouw en commercieel vastgoed en 100.000 (woning equivalente) aansluitingen onder contract, is Eteck de grootste leverancier van duurzame lokale warmte en koude in Nederland. Eteck is actief in zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Eteck ontwikkelt, realiseert en exploiteert lokale warmtesystemen, benut daarbij optimaal de lokale mogelijkheden en stelt de wensen van de klant centraal. Daarnaast heeft Eteck een trackrecord in het overnemen van systemen in deze complexe markt.

Eteck is succesvol in alle groeiende marktsegmenten, wat blijkt uit eerder gecontracteerde projecten: Bunkertoren in Eindhoven, Laakhavens in Den Haag, Floating Office in Rotterdam, De Puls in Amsterdam en Bajeskwartier in Amsterdam.

Over Infracapital

Infracapital investeert in, bouwt en beheert een gevarieerd aanbod van essentiële infrastructuur om aan de veranderende behoeften van de samenleving te voldoen en economische groei op de lange termijn te ondersteunen. Wij spelen een actieve rol in al onze investeringen, of ze nu nieuw of groot zijn, om hun potentieel te benutten en ervoor te zorgen dat ze aanpasbaar en veerkrachtig zijn. Onze aanpak creëert waarde voor onze beleggers, omdat we ons richten op beleggingen met ruimte voor stabiele en duurzame groei. Onze portfoliobedrijven werken nauw samen met de gemeenschappen waar ze gevestigd zijn, ten gunste van alle belanghebbenden. Infracapital is goed gepositioneerd om de aanzienlijke investeringen te doen die nodig zijn om aan de toekomst te bouwen. Het door oprichters geleide team van ervaren specialisten heeft gewerkt met meer dan 60 bedrijven in heel Europa en heeft meer dan €9 miljard aan klantenkapitaal opgehaald en wordt beheerd via zeven fondsen. Infracapital is onderdeel van M&G Plc, een internationaal spaar- en beleggingsbedrijf dat geld beheert voor ongeveer 5 miljoen particuliere klanten en meer dan 900 institutionele klanten in 38 kantoren wereldwijd. Het totale vermogen onder beheer bedraagt £343,5 miljard (per 31 december 2023).

Over Partners Group

Partners Group is een van de grootste wereldwijde private investeerders, met ongeveer 1800 professionals en een beheerd vermogen van ongeveer USD 150 miljard. Het bedrijf heeft investeringsprogramma's en op maat gemaakte mandaten op het gebied van private equity, private credit, infrastructuur, vastgoed en royalty's. Met haar oorsprong in Zwitserland en aanwezigheid in Noord- en Zuid-Amerika in Colorado, is Partners Group anders opgebouwd dan de rest van de sector. Het bedrijf maakt gebruik van zijn gedifferentieerde cultuur en operationeel georiënteerde aanpak om aantrekkelijke beleggingsthema's te identificeren en bedrijven en activa uit te bouwen tot marktleiders. Ga voor meer informatie naar www.partnersgroup.com of volg ons op LinkedIn.