17 september 2024

Eteck ontmoet toekomstige bewoners van De August in Amsterdamse wijk Overhoeks

Het vroegere Shell-terrein aan het IJ in Amsterdam Noord maakt plaats voor de duurzame en groene wijk Overhoeks. In samenwerking met woningcorporatie Ymere heeft Eteck deze en afgelopen week bewonersavonden georganiseerd voor de toekomstige bewoners van appartementencomplex De August. De warmtesystemen voor de fases 3.3 en 3.4, waaronder De August, worden door Eteck in samenwerking met Bogro Snelrewaard gerealiseerd. Voor dit project wordt één centrale techniekruimte gebouwd die uiteindelijke warmte, koude en tapwater aan zes woontorens gaat leveren.

Als leverancier van duurzame warmte vindt Eteck het essentieel om bewoners vroegtijdig te betrekken bij onze projecten. Waar mogelijk doen we dit al vanaf de start. Diverse factoren, zoals de beschikbare grond, gevraagde capaciteit en de ruimte in het gebouw en de woningen, bepalen hoe wij duurzame warmte, koeling en warm tapwater efficiënt kunnen leveren. Voor veel bewoners is het gebruik van duurzame warmte nog onbekend. Door middel van persoonlijk contact zorgen we voor heldere communicatie, realistische verwachtingen en een beter begrip van de systemen.

De appartementen worden verwarmd, gekoeld en voorzien van warm tapwater door een Warmte Koude Opslag (WKO) systeem met twee open brondoubletten. Om de bronbalans te behouden, wordt warmte gewonnen uit nabijgelegen oppervlaktewater via Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO). In de zomer wordt warmte in de bodem opgeslagen, die in de winter wordt benut voor verwarming. Omgekeerd wordt er in de winter koude opgeslagen, zodat de appartementen in de zomer aangenaam gekoeld kunnen worden. Dit is een duurzaam, maar voor sommige bewoners nogal technisch en complex. Tijdens de bewonersavonden nemen we de tijd om de werking en voordelen van het systeem duidelijk toe te lichten, iets wat Eteck van groot belang vindt.

Daarnaast zal ons Welkom Thuis Team aanwezig zijn bij de oplevering van de woningen om bewoners ter plaatse te ondersteunen bij hun aanmelding en eventuele vragen over het systeem te beantwoorden. Samen met de bewoners creëren we draagvlak voor duurzame warmteoplossingen en zetten we stappen richting een duurzame toekomst.