Zwembad Olympia van het gas af
Om dat mogelijk te maken heeft de Gemeente Waalwijk Eteck gevraagd. Samen met partner Kersten Techniek heeft Eteck het zwembad aangesloten op het duurzame warmtenet ernaast. Dit duurzame warmtenet van Eteck in de naastgelegen wijk Akkerlanden maakt gebruik van aquathermie.
Er wordt namelijk gebruik gemaakt van de warmte uit de naastgelegen surfplas en opgeslagen in ondergrondse bronnen. Met deze warmte worden de individuele warmtepompen in de woningen gevoed. Op hun beurt zorgen de warmtepompen ervoor dat het voorverwarmde water wordt verhoogd tot bruikbare temperaturen voor ruimteverwarming en warmtapwater.
Met de aansluiting op datzelfde warmtenet, wordt het zwembadwater en het gebouw nu op dezelfde manier verwarmd als de woningen in de wijk Akkerlanden. In het koelseizoen (mei tot oktober) wordt er weinig warmte gevraagd van het systeem. Door het zwembad hierop aan te sluiten is er altijd een minimale afname van warmte wat het systeem ten goede komt.
Al eerder heeft Eteck in de naastgelegen wijk Akkerlanden een duurzaam warmtenet aangelegd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Aquathermie. Er wordt namelijk warmte afgenomen van de surfplas en ondergrondse bronnen. Met deze warmte worden de individuele warmtepompen in de woningen gevoed om zowel de temperatuur in de woning te verhogen als het kraanwater op te warmen.
Nu is de nieuwe warmte-installatie van het zwembad ook aangesloten op dit zelfde warmtenet. Het zwembadwater en het zwembadpand wordt nu op dezelfde manier verwarmd als de woningen in de wijk Akkerlanden. Voor onze systemen is regelmaat een voordeel. Het is natuurlijk zo dat er in het koelseizoen (mei tot oktober) veel minder warmte wordt gevraagd van het systeem. Door het zwembad hierop aan te sluiten is er altijd een minimale afname van warmte.
Ons systeem
In de warme periode van het jaar warmt het water in de surfplas op. Het oppervlaktewater hiervan wordt door ons opgepompt. Door middel van een warmtewisselaar wordt de warmte overgedragen op ons distributiewater dat naar de individuele warmtepompen gebracht wordt. Als er geen warmtevraag is, wordt die warmte opgeslagen in de bodem, wachtend op de winterperiode.
In de winter wordt de warme bron aangesproken. De warmte uit de bodem met een temperatuur van ca. 12-15 graden wordt naar de warmtepomp geleid die de temperatuur verhoogd. Hiermee is het geschikt om ruimtes en warmwater te verwarmen. Na het verwarmen wordt het afgekoelde water opgeslagen in de koude bron in de bodem. Met die koude worden de woningen vervolgens in de zomer weer gekoeld.