20 Good practices in de warmtetransitie – Keijzershof-Tuindershof
Uit 20 Good pratices in de warmtetransitie:
Duurzaam verwarmen met aquathermie en individuele warmtepompen
Aquathermie en warmte- en koudeopslag in de bodem in combinatie met individuele warmtepompen. Daarmee worden straks negenhonderd nieuwbouwwoningen in Pijnacker-Nootdorp verwarmd. Dit innovatieve traject vroeg een grote inzet van de betrokkenen die bovendien belemmerende regelgeving het hoofd moesten bieden. “Met een mooi resultaat”, aldus wethouder Frank van Kuppeveld: “Warmteleverancier Eteck blijft eigenaar van de warmtepompen en de bewoners hebben de voordelen maar niet de risico’s.”
Twee gasloze nieuwbouwwijken aangesloten op een duurzaam collectief warmtenet. Dat is wat de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor ogen had voor de nieuw te bouwen woningen en gebouwen in Park van Buijsen (Keijzershof) en Tuindershof. Vanwege de omvang van het project schreef de gemeente een openbare aanbesteding uit, waarbij alle oplossingsrichtingen open waren. Gunningscriteria waren het plan van aanpak, de hoogte van de aansluitkosten en de mate van duurzaamheid, zo stelt Van Kuppeveld. “Warmteleverancier Eteck kwam als beste naar voren. Vorig jaar hebben we met het bedrijf een concessieovereenkomst gesloten voor dertig jaar.”
Warmte-koudeopslag in de bodem
In haar plan van aanpak kwam Eteck met een systeem met een paar bijzondere aspecten. “Om te beginnen door aquathermie in te zetten”, zegt Erik Bulten, programmamanager Duurzaamheid bij de gemeente Pijnacker-Nootdorp. “Hierbij haalt Eteck warm oppervlaktewater uit een plas dichtbij Pijnacker dat in de zomer in een warmte-koudeopslag in de bodem wordt opgeslagen. In de winter is dit water van tussen de 16 en 18 °C de basis voor de verwarming van de woningen en het tapwater. De individuele warmtepomp in elke woning verhoogt de temperatuur naar de hoogte die de bewoner wenst. Het systeem werkt ook andersom: het in de winter opgeslagen koele water koelt de woningen in de zomer.” Volgens Bulten is goed bodembeheer hierbij een voorwaarde. “De warmte die we uit de grond halen, moet er ook weer terug in. Die verantwoordelijkheid ligt bij Eteck. Door gebruik te maken van aquathermie brengt Eteck de ondergrond op temperatuur, om bij het beheer van de bodem niet afhankelijk te zijn van de gebruikers. Bijkomend voordeel voor ons is dat de temperatuur van de plas in de zomer iets lager is, en daarmee minder aantrekkelijk voor de blauwalg.”
Twee slimme meters
Een ander bijzonder aspect is het scheiden van het elektrisch gebruik van de warmtepomp van het verbruik voor huishoudelijke apparatuur. In elke woning zijn hiervoor twee slimme meters geplaatst. Zo hebben de bewoners geen omkijken naar de warmtepomp en het elektriciteitsverbruik daarvan. Eteck garandeert dat de warmtepompen gevoed worden door uitsluitend hernieuwbare energie, iets waarvoor de warmteleverancier getekend heeft. De constructie met de twee slimme meters is niet zonder slag of stoot gegaan. Bulten: “Daarbij liepen we tegen regelgeving aan; het heeft nog enige voeten in de aarde gehad voordat we de meters konden plaatsen. Dat dat gelukt is, is mede te danken aan een goede onderlinge samenwerking tussen warmteleverancier Eteck, de projectontwikkelaar, de gemeente en andere betrokkenen. De sfeer was open en transparant, zonder verborgen agenda’s. We hebben gezamenlijk veel inzet gepleegd om tot dit resultaat te komen.” “De eerste honderdvijftig woningen in Keijzershof zijn zo goed als klaar voor oplevering”, voegt Van Kuppeveld toe. “Voor de zeshonderd woningen in Tuindershof gaat dit jaar de eerste paal de grond in.”
De hele brochure van Energie Nederland lezen? Klik hier.